EHBO bij beugels

image

Als je/u net een beugel hebt gekregen, dan is het normaal dat het wat gevoelig is. Soms doen de tanden en kiezen zeer, soms krijg je last van je wangen en/of lippen, soms doen de kaken zeer en als je pech hebt een combinatie hiervan of alles tegelijkertijd.

Dit duurt gemiddeld een of twee weken; er kunnen grote individuele verschillen zijn. 
Het komt ook wel voor, dat er iets verschuift of kapot gaat; hieronder lees je over de meest voorkomende problemen en wat je er zelf aan kan doen.

Staat jouw probleem er niet tussen of kom je er niet uit, dan kun je te alle tijden de praktijk bellen.

Buiten de openingstijden kunt u het TBB (tandartsbemiddelingsburo) bellen voor pijnklachten, die niet kunnen wachten tot de eerstvolgende werkdag.

Oh ja, het is ook verreweg het verstandigst dat degene met het beugelprobleem belt (dus niet je moeder of je broer of nicht of oma of wie dan ook), omdat je zelf het beste kunt uitleggen wat er aan de hand is!

Buiten openingstijden kun je het TBB bellen (0900-821 22 30 (20ct p/m) of 020-303 45 00)

LIJST MET PROBLEMEN; hier is een apart document (speciaal voor vakanties en weekenden) met plaatjes en uitleg

  • los slotje: dit doet bijna nooit zeer, maar het is wel verstandig om deze zo snel mogelijk opnieuw vast te laten zetten. Neem dus altijd contact met ons op!
  • los bandje/ringetje: zelfde als "los slotje", maar echt altijd bellen van te voren, omdat losse ringetjes niet op alle dagen vastgezet kunnen worden.
  • gebroken boog/draad, die door de slotjes loopt: het uitstekende deel mag je zelf voorzichtig weg- of afknippen (met een nagelknipper of schaartje), als dit teveel prikt. Anders kun je er ook was of suikervrije kauwgom tegenaan plakken. Maak een afspraak voor het vervangen van de draad.
  • gebroken of losgelaten kettingelastiekje: dit doet geen zeer, maar moet wel zo snel mogelijk vervangen worden: contact opnemen dus!
  • stang langs gehemelte zit los: doet bijna nooit zeer, maar maak afspraak om weer vast te laten zetten. Is de stang er helemaal uit? Niet weggooien, maar meenemen!
  • spalkje/draad aan de binnenkant van de onder- en/of boventanden is los: als het aan de zijkant is, plak er dan wat kauwgom tegenaan. Zo snel mogelijk een afspraak maken om te laten repareren. Nooit aan trekken! Is het spalkje er (toch) helemaal uit? Niet weggooien, maar meenemen!
  • metalen haakje van losse beugel is gebroken of weg: als de losse beugel nog op z'n plek blijft zitten: blijven dragen, wel afspraak maken om te laten zien welk haakje er stuk is; bij pijn: beugel uitlaten, maar uiteraard zo snel mogelijk afspraak maken.
  • stukje plastic van de losse beugel is eraf gebroken: als de beugel nog op z'n plek blijft zitten: blijven dragen, wel afspraak maken om te laten zien waar er wat van af is; bij pijn: beugel uitlaten, maar uiteraard zo snel mogelijk afspraak maken.
  • drukplek of blaar bij blokbeugel: beugel uitlaten en zo snel mogelijk een afspraak maken om wat weg te laten slijpen